Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Скътан в Пирин планина, една от най-живописните български планини, се намира Роженският манастир и скритата в него чудотворна икона.

Разположен непосредствено до село Рожен той се явява най-голямата Света обител в този край и съответно един от най-запазените манастири от времето на Средновековието.

Преди за Ви запознаем със силата на чудотворната икона на Дева Мария, която се съхранява в Роженския манастир, нека Ви разкажем и малко от историята на самия манастир. Всъщност голяма част от нея остава тайна, тъй като около 17 в. манастирският архив е опожарен.

Според летописи, които успяват да оцелеят и продължават и до ден днешен да се пазят в Атон, Роженският манастир възниква през 890 г., когато на това място се построява църквата Св. Рождество Богородично, която дава и името на оформилото се горе-долу по същото време селище Рожен. През 1761 г. манастирът е метох на Светогорския манастир Ивирон, но достига своя апогей през 19 в., когато се превръща в значимо духовно средище.

В наши дни Роженският манастир е не само място, което е посещавано от стотици вярващи, но и една чудесна туристическа дестинация.

Известен е обаче най-вече със своята чудотворна икона, посветена на Дева Мария. Тя донася не само здравословно изцеление от редица болести, но и духовен мир и спокойствие.

С чудодейната икона, която се съхранява в кивот в параклиса Св. Св. Козма и Дамян, са свързани някои легенди.

Според едно предание тя е принадлежала на гръцка вдовица, която я е хвърлила в морето, за да може да я предпази от унищожение по време на преследването на иконопоклонниците при управлението на император Теофилус.

Тази икона наистина не била унищожена, а плавала в продължение на години, докато стигнала вратите на Светогорския манастир Иверон, откъдето попаднала по-късно и в Роженския манастир. Има предположения, че дори е копие на прочутата икона от Иверския манастир.

Независимо кое твърдение е вярно, а дори и нито едно от тях да не е истина, всички жители на село Рожен са били свидетели на безброй чудеса, случили се на хора, които са успели да зърнат иконата- бездетни девойки са зачевали, хора, страдащи от неизлечими болести са оздравявали, нерешими проблеми са били решени.

Източник: sanovnik.bg


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!