Първият пловдивски панаир се провел в сградата на днешната търговска гимназия

Тази година се навършиха 85 години от откриването на първия Международен пловдивски панаир. Годишнината някак не успя да фокусира вниманието върху себе си, и нищо чудно – това събитие отдавна не е това, което беше. Но не за това ни е думата.

Панаирното градче е емблематично за Пловдив и повече от днешните българи едва ли подозират, че първото търговско изложение е открито на 4 март 1933 г. в… сградата на днешната Търговска гимназия в Града под тепетата.

За паметния миг напомня мемориална плоча върху фасадата на училището. От нея научаваме, че началото е поставено с откриването на промишлена изложба, която събира 424 изложители и бива разгледана от над 100 хиляди посетители!

В съседство със сградата по време на това изложение още е извисявало снага Марково тепе, което днес е изравнено със земята, за да бъде заменено от моделен мол, носещ същото име.

Наблизо е и едно знаково здание с плосък покрив, изградена през 1927 г., която претендира да е една от мървите модернистични сгради не само в Пловдив, но и в цяла България. В нея сега се помещава Зоналния съвет на БФС.

Самата търговска гимназия се създава по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара и е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. Първият учебен ден е на 15 септември 1910 г. – тогава прага й прекрачват 58 ученици.

Ангел Джамбазки

Както е записано в решението на камарата, училището трябва да отговори на нарастналите потребности от образовани, честни и делови специалисти в областта на деловодителската и счетоводната работа. Тази потребност е пряк резултат от ускореното стопанско развитие на България в началото на ХХ век.

Първоначално училището няма сграда и за провеждането на образователния процес е наета частната къща на д-р Византиус на Джамбаз тепе. Тя обаче не била никак удобна за целта – лабораторията по химия например се помещавала в… банята.

През 1912 г. гимназията се премества в дома на Иван Душев на Сахат тепе. Още през 1911 г. Пловдивската търговско – индустриална камара поставя началото на фонд „Постройка на търговска гимназия“, а общината под тепетата предоставя място за строеж от близо 8 декара и половина в югозападния край на Бунарджика.

Основният камък е положен през 1926 г., а първата учебна година в новата сграда е 1927/1928 г. Зданието е на 3 етажа и има повече от 1000 кв. м. застроена площ.

3 ВМРО

Източник: desant.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.