Преди 140 години се ражда един от най-гениалните ни поети.

Преди 140 години се ражда един от най-гениалните ни поети.

Сто и четиридесетгодишнината от рождението на Пейо Яворов ще бъде отбелязана с тържество и научна конференция в Големия салон на БАН днес и утре, съобщават от Националния литературен музей, съорганизатор с Института за литература при БАН.

Във фоайето на Централната сграда на БАН ще бъде представена и изложбата на Националния литературен музей „Път, на който не съзирам края. . . „. Откриването е в 10.30 часа.

Академично слово „Яворовото преминаване през света“ ще произнесе проф. Михаил Неделчев. Приветствени слова ще имат Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, и доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература при БАН.

След официалното откриване на честването ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе „Душата ми е пленница. . . „, в който са участвали над сто младежи от цялата страна.

Двудневната научна конференция за годишнината от рождението на Яворов е днес и утре в Централната сграда на БАН и в Института за литература с участието на изследователи от авторитетни научни и учебни звена у нас – Националния литературен музей, Института за литература, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, НБУ, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, НАТФИЗ и други.

Докладите ще представят нови литературнокритически и литературноисторически прочити на Яворови лирически и драматургични творби, ще разгледат публицистичната му дейност, ще се спрат върху участието на поета в македоно-одринското освободително движение и Балканската война, върху Яворовите места на памет – къщи-музеи и паметници, посочват организаторите.
Източник: glas.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.