На 29 ноември 1987 г. АЕЦ „Козлодуй“ е включен в енергийната мрежа на България

На 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ – пети енергоблок.

Първата копка за изграждането на пети енергоблок е направена на 9 юли 1980 г. На 26 декември 1985 г. реакторът е монтиран в шахтата си, а на 3 октомври 1987 г. е заредена първата касета с ядрено гориво. Физическият пуск на реактора (минимално контролируемо ниво на мощност) е осъществен на 5 ноември 1987 г. Реакторната инсталация на блока достига 100% мощност на 21 юни 1988 г.

За изминалия четвърт век пети блок е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.

Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ “Козлодуй” е основен производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Само през 2011 г., с рекордното производство от 16 314 271 мегаватчаса електроенергия, централата е спестила, в сравнение с конвенционални ТЕЦ, вредното въздействие на повече от 21 милиона тона въглероден диоксид, 990 хиляди тона серен диоксид, 63 хиляди тона азотни оксиди и 42 хиляди тона прах, съдържащ естествена радиоактивност, с което има съществен екологичен принос за опазване на чиста околна среда.

Източник: actualno.com


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.