На 23 септември църквата почита Св. мъченици Андрей, Йоан, Петър и Антонин!

Св. мъченици Андрей, Йоан, Петър и Антонин пострадали по времето, когато Африка била под властта на жестокия княз Ибрахим.

При превземането и разрушаването на сицилианския град Сиракуза (Превземането на Сиракуза станало през 868 г., бел.ред.) Ибрахим отвел оттам в Африка Йоан и двете му деца, Петър и Антонин. Той наредил да обучат тези две малолетни момчета на агарянски език и на другите науки.

Когато те започнали да порастват, княз Ибрахим така ги обикнал за мъдростта и за добродетелния им живот, че наричал Антонин свой сродник, а на Петър дал звание сакелаций (Главен слуга в господарска къща, бел.ред.). Те тайно изповядвали християнската вяра, но не могли да скрият това от княза.

Като узнал, че вярват в Христа, той силно се разгневил, наредил да ги оковат в железни окови и да ги бият с чепати тояги. Мъчителите дълго нанасяли удари на свети Антонин; след това го покачили на едно магаре и като го привързали със здрави ремъци, мъкнели мъченика из града, като го подлагали на удари и като го обсипвали с поругания от всякакъв вид. Свети Антонин изтърпял всичко това, като благодарял на Бога.

А свети Петър го съблекли и дълго го били с тояги по ребрата и по корема. След това затворили мъчениците в тъмницата. След като изминало известно време, князът заповядал да ги изведат оттам и поставил върху тях тежки дървени дъски, така че ръцете на Антонин и на Петър се отделили от телата им, а бедрата и колената им напълно се счупили; телата на светите мъченици били обагрени от собствената им кръв и всичките им кости се разпаднали.

После довели баща им Йоан; князът го хванал с лявата си ръка за шията, а с дясната си ръка забил нож в гръкляна му; така светият мъченик изпуснал духа си над телата на децата си. Тогава Ибрахим заповядал да накладат голям огън и да изгорят в него телата на страдалците.

А със свети Андрей, който бил вече на преклонна възраст, жестокият мъчител постъпил така. Отначало той достатъчно дълго време го измъчвал с глад и жажда, лишил го от дрехи, а след това, като възседнал коня си и като взел копие, връхлетял върху светия мъченик и забил копието в гърдите му.

Свети Андрей започнал гръмогласно да въздава хвала на Бога. Жестокият княз втори път връхлетял върху светеца и го пробол между рамената. Губейки кръв, блаженият паднал на земята, след което отсекли главата му с меч.

Източник: pravoslavieto.com


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!