На 13 юли църквата почита Св. преподобни Стефан Саваит!

На 13 юли църквата почита Св. преподобни Стефан Саваит!

Още от млада възраст Св. преподобни Стефан Саваит възлюбил пустинническото житие и избягал от съжителство с хората, сквернящи душите си чрез плътски страсти. Станал след това инок в обителта на св. Сава, преподобни Стефан е известен и като съставител на канони (например: канон на Обрезание Господне, на преп. Кириак Отшелник и др.).

В живота си той непрестанно се грижешел за това – да изпълнява Божествения закон, и чрез него покорил на духа си всяко плътско мъдруване и прогонил от себе си всякакви безсловесни прояви на страстите. Така с много трудове и напрегнат подвижнически живот той придобил в душата си плодовете на добродетелта: бодрост във всенощното стоене на молитва и извор на благодатни покайни сълзи.

Отхвърлил душевните страсти, преподобни Стефан достигнал до такава святост и богоугоден живот, че общувал с животните подобно на Адам в рая преди грехопадението – веднъж, например, някои хора станали очевидци как една сърна безбоязнено отишла при светеца и приемала храна от ръцете му.

Заради своя искрен подвиг и трудолюбие в постническия живот преподобният станал избран съсъд на Божията благодат, която го обогатила с дар на чудотворство и дар да лекува душевните страсти.

Веднъж св. Стефан беше заедно със своя ученик. Изтощен от труд и горещина, ученикът не след много време почувства силна жажда. Тогава преподобният отец начерта с жезъла си кръст на сухата земя, както в древност Моисей, и по чудесен начин оттам избликна вода, от която неговият ученик утоли жаждата си.

Обхождайки непроходимите пустини, със своята простота в душата, правота и нелукав характер, преподобният презря всичко земно и се стремеше единствено към Бога, Който е всичко за душата и е истинска нейна радост и Благоподател.

Просветен с духа на светоотеческото богословие, св. Стефан ревностно защитаваше Православната вяра и се бореше със словото си като с изострено копие срещу богохулните еретици.

Той написа пространно и историята на преподобните отци в обителта на св. Сава, избити от сарацините. (Паметта им е на 20 март)

Преподобни Стефан починал в Господа в 840 г.


Източник: pravoslavieto.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!