На 1 ноември 1944 г. е създадена Българската хорова капела „Светослав Обретенов“

От създаването си на 1 ноември 1944 г. до днес Националният филхармоничен хор “Светослав Обретенов” утвърждава името си на представителен изпълнителски състав.

След 1981 се присъединява към състава на Софийската филхармония, като дотогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. Състои се от професионални певци.

Хорът осъществява изключително успешни гастроли из Европа, Америка и Азия.
Редовен участник е на летните оперни спектакли в различни френски градове: с “Норма” от Белини (дир. Ем. Чакъров, в Ним), на “Макбет” от Верди (дир. Дж. Фултън, в Оранж), с “Турандот” на Пучини (21 представления) и “Набуко” на Верди (17 представления в Париж, дир. М. Пласон). В-к “Фигаро” отбелязва събитията като “превъзходно постижение със страст, което предизвиква възторг”.

Хорът участва със самостоятелни програми в отбелязването на 20-та сесия на ЮНЕСКО в Париж. Той е в състава на изпълнителите на Деветата симфония на Бетовен в Тържествения концерт по време на сесия на ЮНЕСКО през 1980 в “Сава-център” в Белград. През 1986 е удостоен с честта да открие в Рим Българската академия за изкуство и култура, създадена от Борис Христов. Изключителен успех представлява изпълнението на “Песните на Гуре” от Шьонберг под диригентството на Зубин Мета на Флорентинския международен фестивал (1986). Филхармоничният хор участва редовно във водещи европейски международни фестивали: “Пражка пролет”, “Братиславски музикални дни”, Музикален фестивал – Бърно, Дрезденски музикален фестивал, Гръцки фестивал “Димитрия”.

Дирижиран е от изтъкнати музиканти като Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Генадий Рождественски, Евгений Светланов и много други. Получава висока оценка за изключително богатата си изпълнителска и звукозаписна дейност в авторитетни фирми и радиа, важна заслуга за която има дългогодишният му главен диригент Георги Робев. След него диригенти стават Любка Пешева , Илия Михайлов, а понастоящем Главен диригент е Славил Димитров, а хормайстор е София Бърдарска.

Сред изпълнителските постижения на състава са най-ярките вокално-инструментални творби: Баховия “Магнификат”, “Месия” на Хендел, “Глория” на Вивалди, “Сътворението” и “Годишните времена” на Хайдн, Бетовеновите “Missa Solemnis” и Девета симфония, Реквиемите на Моцарт и Верди, Месите на Шуберт, “Немски реквием” на Брамс, “Кармина Бурана” на Орф и много други. Сред регистрираните записи на хора са тези за радиата – София, Париж, Брюксел, Москва, БиБиСи – Лондон, за телевизии в Холандия, Белгия, Франция, Русия, БиБиСи – Кардиф, за издателските фирми “Хармония Мунди”, “Пате Маркони”, “Форлан” (Париж), EMI (Лондон), Columbia (Токио), Монитор (САЩ). Записът на “Кармина Бурана” съвместно със Софийската филхармония е издаден като Плоча на тримесечието за Франция (1987). За високите си професионални постижения Филхармоничният хор е удостоен със “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци (1977), с ордените “Георги Димитров”,”Народна Република България” първа степен и “Девети септември”.

Носител на “Кристална лира” 2016 в категория “Хорово изкуство”

Източник: sofiaphilharmonic.com


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.