Манастирът Покров Богородичен – гр. Свищов

Манастирът “Покров Богородичен” е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище.

В днешния си вид манастирът е от края на миналия век, но на този етап няма монашески живот в него. Храмът многократно е бил опожаряван и разрушаван от турците, тъй като бил убежище на будни българи като Левски, Раковски и други.

Точно до мястото, където е бил старият храм, през 1894 година е построен новият манастир. Непосредствено до манастира има извор, чиято вода се смята за лечебна.

Манастирът “Покров Богородичен” се намира на около 5 километра извън Свищов, по пътя Свищов – Велико Търново. Има указателни табели и малък паркинг, точно до чешмата с лековитата вода, където можете да оставите колата си. Манастирът е разположен в гориста местност, която е много живописна и е страхотно място за отмора в горещите летни дни.

Прочута в страната е и чудотворната икона на Света Богородица в манастира. Говори се, че тя притежава силата да помага на молещи се при безчадие и тежки очни болести. “Трябва силно да вярваш и чудото се случва”, казва отец Христо Павлов. Според него вярата е тази, която помага, защото пред Бога всички са равни.

За иконата  в манастирът “Покров Богородичен”  има различни легенди…

loading...

По време на опожаряване и разрушаване на манастира тя е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането и от овчарче и връщането й в храма. По пътя си то намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.

Още през 16-17 век пък на турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа, се явила Богородица и му казала да измие лицето на жена си с вода от манастира. Така и направил. Жената веднага прогледнала, а само след година родила и първото си дете. Турчинът тогава решил да се отблагодари за стореното чудо и направил златен обков на короната и ръката на Богородица. Туркинята приела християнска вяра.

Друга туркиня от Анадола, известна със своята невиждана красота, също била бездетна. Когато посетила манастира и видяла чудотворната икона толкова много завидяла на нейната красота, че решила да я загрози и отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила се, плакала. Когато се прибрала при детето пръстите му били израснали, но без кутрето – за назидание.

Още една история има за липсващото до ден днешен златно пръстче на Богородица. Преданието гласи, че то било откраднато от румънска знахарка – шарлатанка. Тя си мислила, че ще й помага да врачува. Но когато си тръгнала с лодка по Дунава, тя се разцепила и румънката се удавила.
“И днес чудотворната икона чака някой да й върне отчупеното пръстче. Може би в друго време, с друга история”, казват миряните.

Източник: rodenkrai.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!