Легенди и предания: Поморийски манастир „Свети Георги“

Поморийски манастир „Свети Георги“ е манастир на Българската православна църква. През 50-те години на XX век за кратко манастирът е имал статут на ставропигия.

Днес е на подчинение на Сливенската епархия.

Според легендата за манастир „Св.Георги“ в Поморие, към края на ХVІІІ век в Анхиало се заселил турчинът Селим бей. Създал голямо феодално владение– чифлик.

Беят страдал от тежка неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънувал, че в чифлишкия двор тече извор с чудотворна вода.

Нено не обърнал внимание на съня, докато не започнал често да му се явява красив момък, яздещ бял кон – свети Георги. Разтревожен от съновидението, ратаят разкопал тайно мястото и открил мраморен барелеф на свети Георги.

В същия момент от това място започнало да извира вода. Благочестивият Нено разказал на господаря си какво му се случило.

Скоро Селим бей повикал владиката на града, който му прочел молитва и го поръсил с водата от аязмото. С животворното действие на извора Селим бей се излекувал.

Вдъхновен от чудото, той се покръстил с цялото си семейство, приел християнската вяра и построил малък параклис, който поставил началото на манастира „Св. Георги“.

След време, когато той овдовял, приел монашество и станал първият игумен, на манастира. Целият си имот от 3 800 декара земя дарил на светата обител.

И до днес всяка година на 6 май ежегодно се отслужва тържествена архиерейска литургия и поклонение. Празникът е съпътстван от тридневен панаир.

Поморийският манастир “Св.Георги” е един от най-почитаните манастири в Източна България. Храмовият празник 6 май е празник и на град Поморие.

Източник: legendite.blogspot.com


Вижте още от Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!