Живописният Черепишки манастир

Черепишкият манастир е сгушен на едно от най-живописните места в родината ни.

Обграден от красива зеленина, величествени скали и водите на река Искър, Черепишкият манастир определено омагьосва с красотата си.

Намира се близо до село Лютиброд, на 10 км от Мездра и на около 85 км от София. До манастира се стига лесно от София по главния път Е79 през Искърското дефиле. На около 5 км преди Мездра има отбивка, която след 4 км води до манастира. Може да стигнете и с влак по направление София – Мездра, като слезете на гара Черепиш.

Черепишкият манастир е основан през управлението на цар Иван Шишман. Смята се, че днешното си име храмът получава от белеещите се кости на загинали воини, останали след епична битка на цар Иван Шишман през 1396. През вековете на робство храмът многократно е бил опожаряван и възстановяван.

Днес светата обител включва няколко живописни постройки, сред които се откроява църквата „Св.Георги“.

Въпреки многобройните преустройства, храмът е съхранил първоначалния си вид, включително и част от стенописите си. Едни от най-забележителните съкровища на Черепишкият манастир са иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезана преди повече от 170 години.

Любопитно е, че тук Иван Вазов е написал разказа „Една българка“, както и много от произведенията си. В манастира има специален кът, в който са изложени вещи на писателя и негови творби. Тук се съхранява и сабята на Христо Ботев.

Истинското очарованието на Черепишкият манастир обаче се разкрива, погледнат от заобикалящите го скали.

Специална пътечка до изхода на последния тунел преди манастира, води до удобна скална тераса, от която се разкрива смайваща гледка.

Източник: rodnoto.bg


Вижте още от Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!