Древните български ритуали

Един от най-популярните ритуали в България е леенето на куршум против страх.

Според установения обичай уплашеният трябва да намери гърмян куршум, да го сложи под възглавницата си и една нощ да преспи над него.

На другата сутрин куршумът се дава на баячка, която разтапя куршума в т.нар. „мълчана вода“. Според вярванията куршумът образува формата на причината за страха на съответния човек.

Накрая куршумът се хвърля в течаща вода или се закопава.

Червеният цвят има магическата сила да предпазва от уроки. В миналото булото на невестата е било в червено и е неутрализирало зли сили. На много места в България хората продължават да връзват червен конец на лявата ръка на новороденото.

Мартениците, с които се закичваме всяка година на 1-ви март, също използват защитната функция на червения цвят.

Мартеницата ознаменува новото начало и събуждането на природата.

Вярва се, че синьото мънисто, известно още като „Окото на Назар“, също действа като защита от негативните енергии.

В миналото бижутата са служели, за да предпазят откритите части на тялото от влиянието на злите сили. Синьото мънисто се слагало на гърдите на булката или на други, незащитени от дрехи, части на тялото.

Имало е обичай да се ограждат със сол и просо застрашени места, смятайки че по този начин ги защитават.

Един от най-мистичните обичаи е този на нестинарството. Само посветените в този ритуал остават невредими, когато танцуват върху огнена жарава. Тайната на нестинарството се предава от поколение на поколение, а в наши дни то се практикува само в някои райони на България и Гърция.

Ритуалът се изпълнява на празника, свързан със светците Константин и Елена, и продължава цяла нощ.

Нестинарите са считани за поклонници на Слънцето, а хората вярвали, че те имат способността на общуват със свръхестествени сили. Нестинарите са можели да предсказват и гадаят бъдещето.

Календарната обредност е следвала цикъла на природата. Всички извършвани обреди – коледуване, сурвакане, чукането с яйца на Великден и запалването на свещи имат магическа символика.

Източник: sanovnik.bg


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!