Български войводи възстановили Устремският манастир „Света Троица“

Устремският манастир „Света Троица“ е разположен на 25 км южно от град Елхово, близо до тополовградското село Устрем (Вакъф)

Това е най-големия манастир в Странджанско-Сакарския планински масив. Формата на манастира наподобява неправилен трапец, в средата на който е разположена църквата „Св. Троица“. Храмът е издигнат през 1836 г., а по-старата църква „Св. Св. Петър и Павел“ е вградена в него.

Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна и безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци.

Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковния иконостас с пластични резбовани елементи и три реда възрожденски икони.

В центъра на иконостаса са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779 г. и старопечатни книги.

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18 в. и началото на 19 в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен, подпомаган от Индже Войвода, Кара Кольо и Вълчан Войвода.

Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813 г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

На около 500 м върху хълма над Устремският манастир „Света Троица“ се намира пещера, която носи името „Вехтата църква“, а по-късно е наречена и „Караколювата дупка“. Образувала се е по естествен път във варовиковите скали на хълма, в подножието, на който тече река Манастирска.

Представлява пещера с неправилна форма и множество ниши по стените. Изследванията сочат, че през Х в. тук е имало скална църква с размери 8 на 6 м. Иконите са изписвани направо върху скалата, но в резултат на ерозионното и човешко въздействие днес могат да се видят само малка част от тях.

Предполага се, че пещерата е обитавана още от древността. Била е скривалище на Христо Войвода, Кара Кольо, Индже Войвода и др. Легенда разказва как Кара Кольо често намирал скривалище тук.

В манастира „Света Тройца“ има ниша, за която се предполага, че е свързана с пещерата и така хайдутина е успявал да се спасява. До пещерата може да се стигне по пътека, която на места е стеснена и може да бъде опасна.

Всяка година, втората събота на месец Юни се провежда традиционен манастирски събор. Манастирът предлага чудесни условия за почивка, размисъл и нощувка.

Източник: bgnasledstvo.org


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!