Аладжа манастир, пъстър манастир!

Аладжа манстир е сред най-прочутите скални манастири у нас. Името му не е известно. Нарекли мястото „аладжа“ (от турски „пъстър“) заради стенописите в скалните пещери.

Систематичните изследвания на комплекса започнали първите български археолози братя Шкорпил в края на 19 в. По тяхно настояване и след учредяване на варненското археологическо дружество през 1912 г. Аладжа манастир бил обявен за народна старина.

Смята се, че още през 4-5 в. тук имало монаси,. Една легенда разказва, че първите обитатели били неколцина аристократи, прогонени от Рим заради християнската си вяра. През 9-10 в. след приемането на християнството за официална религия у нас, тук се оформило първото монашеско братство от български монаси.

През 12 в. манастирският комплекс бил напълно завършен и бил едно от най-важните средища в Североизточна България. През 13-14 в. манастирът бил тясно свързан с исихазма – направление в християнството, което проповядва достигане до Бога чрез отшелничество и аскетизъм.

Манастирският комплекс е на няколко нива. Килиите, манастирската кухня, трапезарията и малък параклис са разположени на най-долното ниво. Помещенията били отделени с дървени прегради. Манастирската църква е на второто ниво. Имала е дървен иконостас, който не е запазен.

Съхранени са част от стенописите в олтара. Ясно се различават два пласта – от 11-12 в. и от 13-14 в. Манастирът е разположен в меки варовикови скали, които достигат 40 м височина. Каменни стълби свързвали килиите с църквата на горното ниво. На нивото на килиите се намирала и малка крипта, в която полагали мъртвите. След 7 години костите им били изваждани и пренасяни в костницата в местността Катакомбите на около 500 м от манастира.

В края на 14 в. и началото на 15 в., след завладяването на България от турците, животът в манастира постепенно замрял. Днес комплексът е паметник на културата и е превърнат в музей.

През летния сезон два пъти седмично вечерта се прожектира аудио-визуално шоу, което разказва историята на манастира.

Любопитно: По време на най-голямото разпространение на исихазма у нас през 13-14 в. Аладжа манастир бил част от общност от около 500 скални манастира в Североизточна България. Скален манастир има при с.Невша, Варненско, с около 40 килии. В основите са издълбани кръстове и фигури. На около 20 км от Провадия е открит друг манастир с 9 килии на три нива. На 20 км от него, в с.Рояк, в гористата местност Дженевиз, има десетина манастира, издълбани в скалния венец. Там е открита скална църква с надписи върху източната стена на преддверието. Споменава се основаването на манастир и имената на Михаил-Асен (1246-1256), син на Иван Асен II, и Иван Александър.

Източник: nasamnatam.com


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!