„Охлаждащото“ слънце на Димитър Чернев

Сред българите, спечелили световно признание за новаторско изобретение в областта на техниката, е проф. д-р Димитър Чернев.

Роден е през 1930 г. във Варна. Завършва електроинженерство и работи в лабораторията за поддържане на магнетофоните в Радио София.

През 1956 г. Димитър Чернев отива в Източна Германия за обмяна на опит. Оттам заминава за Съединените щати.
Първоначално постъпва в лабораторията на телевизионната компания Си Би Ес, където в сътрудничество с англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке създава магнетофонна касета, която му донася голяма популярност.

По-късно учи в Масачузетския технологичен институт, там защитава и докторска дисертация. След това започва работа в Космическата лаборатория в Калифорния и участва в различни програми за подготовка на полети до Луната, Марс и Венера.

През 1967-а д-р Димитър Чернев става професор в университета в Остин, Текстас. Горещите лета на Тексас карат Чернев да се замисли за използването на слънчевата енергия за охлаждане.

loading...

Българинът се връща в Бостън и в лабораториите на Ем Ай Ти създава първия слънчев хладилник без механични и електрически компоненти. Съоръжението заработва най-напред в дома на Чернев в Бостън. Негово изобретение в дигиталните технологии на миналия век повече от 30 години е водещо в света по своята висока резолюция.

По-късно Димитър Чернев той основава своя компания

Повече от 60 патента на проф. Чернев са регистрирани в САЩ, Европа, Япония, Австралия.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!