На 7 август 1865 г. Тодор Бурмов започва да издава в Цариград вестник „Время“

Вестник „Время“ е български цариградски седмичен вестник, издаван в периода между 1865 и 1867 г. Редактор и собственик на вестника е Тодор Стоянов Бурмов.

Вестник „Время“  си поставя за цел „да спомага на българският народ да достигне чрез добиването на законните си правдини, чрез доброто си уреждане и чрез образованието до оная степен на благосъстояние, на развитие на нравствените и материалните сили, което му прилича.“

Вестник „Время“ е проводник на идеи близки до умереното течение сред българските участници в църковната борба. Противопоставя се на католическата пропаганда, призовава за реформи в образованието и отхвърля проекта на Мидхат паша за общи училища за християни и мюсюлмани. Подпомагано с парични средства от руското посолство в Цариград.

През 1866 г. в 3 последователни броя на вестника е обнародвано за първи път едно от най-известните слова на Григор Пърличев – „Чувай ся себе си“, произнесено на български по случай края на учебната година в гръцкото училище в Охрид.

Източник: bg.wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!