На 24 юли 1974 г. в България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй

На 24 юли през 1974 г. в енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.

АЕЦ Козлодуй е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът й започва на 6 април 1970 г., а официалното откриване е на 4 септември 1974 година.

Към момента в АЕЦ Козлодуй работят само два реактора – 5 и 6, които са с общ капацитет 2 000 MW. Те са изградени съответно през 1987 и 1991 г. и са от типа ВВЕР-1000. Централата е собственост на Българския енергиен холдинг.

В последно време се появява предложение за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. Вероятно те ще бъдат оборудвани с американски реактори, всеки с мощност 1000 MW. Проектът се появява вследствие на забавянето на строежа на АЕЦ Белене, който вече окончателно е спрян.

loading...

Идеята съществува от около 15 години, но тогава не е обстойно разработена, защото са съществували два основни спънки; за водоснабдяването на реактора и за свързването му с електропреносната система на страната. Понастоящем отпаднаха и двата проблема след затварянето на първите четири реактора, като освен това са построени нови далекопроводи, свързващи централата с вътрешността на България, както и с чужбина.

Изграждането на два нови блока за Козлодуй би излязло по-евтино (според някои анализи) от построяването на АЕЦ Белене, понеже централата има осигурени техническа вода за охлаждане, система за радиационен мониторинг и аварийно планиране. Единственият недостатък е забавянето на строенето на нови реактори с около две години. Това е така, защото все още се бави получаването на лиценз за безопасността на новите реактори, което трябва да стане през есента на 2011 година.

На 8 март 2011 г. централата обявява поръчка за удължаване на живота на 5 и 6 блокове, чиито експлоатационни срокове изтичат съответно през 2017 и 2019 година. Ръководството на централата се надява животът на реакторите да бъде удължен с поне 15 до 20 години.

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!