На 21 юли 1921 г. в Царство България е въведено задължително и безплатно образование до 7-ми клас

На 21 юли 1921 г. в Царство България е въведено задължително и безплатно образование до 7-ми клас

Правото на образование е признато от повечето правителства, включително и на глобално ниво: член 13 от 1966 г. Международен пакт на ООН за икономически, социални и културни права признава всеобщото право на образование. В повечето страни образованието е задължително до определена възраст.

Основното образование обикновено включва първите 5 до 7 години от формалното училищно образование, като най-често започва около шестгодишна възраст. В световен мащаб около 70% от децата на възраст за основно образование посещават училища, като делът им нараства.

В България основното образование е с продължителност 8 години и се осъществява на два етапа – начален (от първи до четвърти клас) и прогимназиален (от пети до осми клас).
Основно образование се получава в основни (първи до осми клас), начални (първи до четвърти клас) или прогимназиални училища (пети до осми клас).

loading...

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!