На 16 декември 1920 година, България става член на Обществото на народите!

На 16 декември 1920 година, България е приета за член на Обществото на народите (ОН). Следващата година е открито и българско представителство при ОН, чието седалище е в българското генерално консулство в Женева.

Обществото на народите (ОН) е международна организация, създадена след Първата световна война (1914-1918).

ОН е образувано от 27-те държави – победителки и 5-те доминиона на Великобритания. Към тях са поканени да се присъединят и 13 неутрални държави. За седалище на ОН е избран град Женева. Решенията на Общото събрание се вземат с единодушие, но те имат препоръчителен характер и всяко правителство трябва да реши дали да ги изпълнява.

Уставът на ОН е приет на 28 юни 1919 г. на Парижката мирна конференция (1919-1920) и е включен като първа част в мирните договори за победените държави. Целта на ОН е да гарантира международния мир и сигурност, да осигури защита на териториалната цялост на държавите и да поддържа сътрудничество между народите. Уставът на ОН предвижда санкции срещу евентуален агресор. ОН продължава да съществува до започването на Втората световна война (1939-1945 г.), но официално е разпуснато през април 1945 г. при образуването на Организацията на обединените нации.

loading...

Източник: peshterainfo.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.