На днешната дата е роден българският общественик Коста Църнушанов!

Коста Църнушанов е български общественик, деец на ВМРО, историк, публицист и фолклорист. Ползва псевдоними като Боне Крайничанец, Вардарец, Г. Паничаревски, Един кукушанец, Злате Вихров, Змейко Пелагонийски, К. Г. Пелистерски, Лазар Глаушев, Мар. Куйкулев

Коста Георгиев Църнушанов е роден на 24 януари 1903 година в Прилеп, тогава в Османската империя. Завършва философия и история в Белград. Автор е на исторически изследвания, повести, исторически романи, мемоарни книги.

Един от основателите на ММТРО, младежката организация на ВМРО. През 1928 година е в чужбина, за да осведомява европейската общественост за Скопския студентски процес. Във Виена издава вестник „Освобождение“. През 30-те години се премества в София. В 1929 година редактира органа на ВМРО „Свобода или смърт“.

Завръща се в Македония при установяването на българска власт в областта в периода 1941-1944 като училищен инспектор. Участва в редактирането на битолския вестник „Пелистерско ехо“. Отделно е член на Управителния съвет на Областния народен съвет в Битоля.

loading...

Включва се активно в дейността на възстановения през май 1990 година Македонски научен институт. Той е един от възстановителите на института. Активно сътрудничи на списание „Македонски преглед“. Умира в София на 10 октомври 1996 година.

През 1998 година Коста Църнушанов е награден посмъртно с отличието на Република Хърватия „Орден на Даница Хърватска с лика на Марко Марулич“.

Негова съпруга е Гена Велева, една от основателките на Женската организация на ММТРО

Творчество:

  • Сборник „Сто години ново българско училище в гр. Прилеп 1843 – 1943“, Скопие, 1943 година
  • „Добрите сръбско-български взаимоотношения в миналото“, 1947, Дирекцията на изкуствата при министерството на информацията и на изкуствата, 150 с.
  • „Учебник по сърбохърватски език“, 1954, ДВИ, 448 с. (в съавторство с Любен Божинов)
  • „Охридското съзаклятие: предшественици, вдъхновители и дейци“, 1966, Изд. на Национал. Съвет на Отечествения фронт, 187 с.
  • „Македонски народни песни“, I изд. С., Издателство на БАН, 1956 г. Глава „Галичка сватба“, с. 352-359.
  • „Българските народни говори и единството на българския език“, София, 1968 г.
  • „Участие на българското население от Македония в Априлското въстание“, София, 1976, Съюз на македонските културно-просветни дружества в България, Централно ръководство, 56 с.

Коста Коста Църнушанов умира на 10 октомври 1996 г. в град София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!