Днес си спомняме за българската ски бегачка Кръстана Стоева!

Кръстана Стоева е българска състезателка по ски бягане. Родена е на 3 януари 1941 г. в с. Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе и ВИФ “Г. Димитров”, работи като началник сектор “Ски ориентиране и алпиниизъм”, офицер в БНА. Заслужил майстор на спорта. Състезател по ски на “Септември” -Чепеларе, “Академик”- София, и ЦСКА от 1956 до 1967 г. В националния отбор по ски бягане е от 1959 до 1967 г. Участва в две зимни олимпийски игри – Скуо Валей през 1960 г., където на 10 км е девета. В Инсбрук през 1964 г. заедно с Р. Димова и Н. Василева е пета в щафетата 3 по 5 км. През 1966 г. става шампионка на зимната универсиада в Италия на 10 км и щафета.

До 1985 г. е член на бюрото на БФ-ски и на Комитета по ски бягане. В родното село, в родния дом, в семейството Кръстана получава първите уроци за живота като сила, като принцип, безкористност и онази безгранична обич към хората.

Кръстана Стоева умира на 24 юли 2004г. Под ръководството на Васка Манчева и с дарения на приятели, фирми, общини беше изграден паметник на гроба й в с. Стойките и осветен с панихида през 2008 г.

Поклон пред паметта и!

loading...

Източник: ski.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!