Днес почитаме паметта на д-р Димитър Мутев!

Д-р Димитър Мутев е български просветен деец.

Д-р Димитър Стефанов Мутев е роден на 4 септември 1818 година в Калофер, откъдето по-късно семейството му се премества в Одеса. Негова по-малка сестра е Елена Мутева, смятана за първата българска поетеса.

Мутев завършва Ришельовския лицей в Одеса, след което учи в Бонския университет, а през 1842 година защитава докторат по физика в Университета „Фридрих-Вилхелм“ в Берлин.

След дипломирането си Мутев живее в Санкт Петербург, а през 1857 година отива в Цариград. Там той основава списанието „Български книжици“, издава, заедно с Драган Цанков, годишника „Месецослов на българската книжнина“, прави първия български превод на романа „Чичо Томовата колиба“ от Хариет Бичър Стоу.

През 1859 година Димитър Мутев се премества в Болград, където остава до края на живота си.

loading...

Той оглавява Болградската гимназия няколко месеца след нейното основаване и остава неин директор до смъртта си, като изиграва важна роля за превръщането на гимназията в основен център на българската култура. Инициатор е за създаването на пансион и печатница към гимназията.

Димитър Мутев умира на 13 януари 1864 година в Болград.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!