Днес е родена адвокат Рени Цанова!

Рени Цанова е български юрист. Родена е на 23 октомври 1938 г. Работи основно в областта на наказателното право. Автор е на много статии, студии, монографии, книги и други.

Рени Цанова е сред емблематичните адвокати у нас. Тя започва работа като адвокат в края на март 1973 година.

Повече от двадесет години се занимава приоритетно с наказателни дела, които през последните години достигат до 90 на сто от адвокатската й практика.

Някои от делата й ще останат като изключително интересни в правната история на България.

loading...

Сред тях са делото, известно като доказана съдебна грешка „Ваньо Александров“, делото „Емил Мариев“ – също съдебна грешка, обирът на хасковската банка.
Осем от делата са описани като документални разкази в двете авторски книги „Четири скандални дела на адвокат Рени Цанова“ и „Изповед“.

Мнозина я помнят като първия защитник на Тодор Живков веднага след свалянето му от власт през 1989 г.

Защитава Борис Еринин, обвинен за смъртта на отец Стефан Камберов.

През 2002 г. защитава бившия земеделския министър от кабинета на ОДС 1997-2001 Венцислав Върбанов, чийто депутатски имунитет е поискан от Филчев.

Защитник е по наказателното дело от частен характер, образувано срещу Евгени Минчев от двама полицаи за обидата, която Минчев им е нанесъл с арогантното си и грубо държание.

Рени Цанова умира през февруари 2007 година.

Източник: news.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!