На 8 април си спомняме за Акад. проф. д.м.н. Борислав Боянов!

Акад. проф. д.м.н. Борислав Боянов е български математик, работил главно в областите теория на апроксимациите, числени методи, реален и комлексен анализ.

Борислав Дечев Боянов е роден е в с. Шемшево на 18 ноември 1944 година. Започва да учи математика в Софийския университет „Климент Охридски“ и се дипломира през 1968 година във Вроцлавския университет.

След това постъпва на работа във Факултета по математика на Софийския университет. Проф. Боянов е чел лекции по „Числени методи“, „Сплайн-функции“, „Теория на апроксимациите“, „Квадратурни формули“ и др., бил е ръководител на катедра „Числени методи и алгоритми“, а в периода от 2003 г. до 2007 г. – и декан на факултета. От 1991 година е член-кореспондент, а от 1997 година е действителен член на Българската академия на науките.

Научното наследство на акад. Борислав Боянов се състои от над 130 статии, публикувани в реномирани международни списания, множество книги, монографии и доклади на престижни научни конференции. Под негово ръководство са написани и защитени над 10 дисертации. Показател за неговия огромен международен авторитет е членството на проф. Боянов в редакционните колегии на Journal of Approximation Theory и на редица други математически списания. Той е основател и пръв главен редактор на списание East Journal on Approximations, под негова редакция излизат от печат и няколко книги.

Борислав Боянов умира в София на 8 април 2009 година.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!