На днешната дата 8-ми ноември е Архангеловден

На днешната дата 8-ми ноември е Архангеловден Православната църква чества събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили – Архангеловден – според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души.

Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян.

Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата.

Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата. Според вярванията, когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

На днешната дата 8-ми ноември е Архангеловден


 

 

 

 

 

 

 

Екипът на сайта patrioti.net казва честит имен ден на всички носещи имената :
Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела,
Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим,
Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой,
Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян,
Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.