Днес е роден певецът и композитор Деян Неделчев!

Деян Неделчев, известен и с псевдонима си Икебаната, е български поп певец и композитор. През 1993 г. печели голямата награда на международния фестивал „Златният Орфей“, в конкурса за нови български поп песни, с песента „Посвещение“.

Деян Ангелов Неделчев е роден в град Русе на 16 януари 1964 г. Певческия си талант проявява на 3-годишна възраст. Винаги е искал да стане известен певец. През 1979 преподавателят по фагот Владо Димитров от Русенското музикално училище го открива и сформира с него и 2 момичета ВГ ‘2 плюс 1’ към Дома на Моряка.Там той се изявява до 1982, когато заминава войник в Елхово.През същата 1979 г.печели и 1-та си награда-поощрителна в конкурса „Млади таланти“ в родния му град Русе с песента ‘Заклинание’ на Петър Чернев. Една година по-късно печели втора награда в същия конкурс с песента ‘Откровение’ на Васил Найденов.

През 1981 г. певецът е във вокалната група „2+1“ и достигат второ място отново там. Неделчев е част от вокална група ‘2 плюс 1’в Русе от 1979 – 1982, а по късно той става солист на групите „Херос“-1982 в Русе, „Хелиос“ от 1984 – 1986 в София, „Магистрали“-1987 с Ваня Костова и Росица Ганева и композитора Стефан Диомов и Ансамбъла на Строителните Войски-1987-1990 в София с Тоника СВ, Румяна Коцева, Росица Борджиева, Снежина Темелкова и Даниела Колева, с диригент Недко Трошанов и вокален педагог Иван Кутиков и Арт Студио Воин в София от 2000 – 2002 с Румяна Коцева, брат си Бойко, Валентин Асенов, Гуна Иванова и Христина Ботева и за кратко в ‘БГ Рок’ през 2001.Първата си песен записва през декември 1987 от Валентин Пензов, Тодор Анастасов и Борис Чакъров ‘Мило момиче’.В казармата Деян пее във военния оркестър като солист и правят концерти навсякъде в областта. Точно там се запознава с Пламен Велинов и са в същата група.И двамата работят заедно и творят песни.

През април 1988 г. Деян Неделчев и Ансамбълът на Строителните войски към ГУСВ участват към Младежкия конкурс за забавна песен, в конкурса за млади певци в София, а през 1989 пак там печели 2-ра награда През 1989 г. печели наградата на Българската държавна консерватория на фестивала „Рок под звездите“ в град Приморско.

loading...

През 1989 г. Деян Неделчев записва един от най-големите си хитове – „Обич за обич“. Тази песен печели наградата на Съюза на българските писатели в радио конкурса „Пролет 1989“. Песента е включена в класацията „500 най-велики песни на България“ на БГ Радио.  През април 1990 г. Деян и Ансамбълът на Българските строителни войски правят турне в Съветския съюз, а по-късно през същата година певецът участва във фестивала „Златният Орфей“, след което Балкантон издава и първия му сингъл.

През 1993 г. Деян Неделчев печели голямата, както и първа награда на Международния фестивал „Златният Орфей“ в конкурса за нови български поп песни. Една година по-късно печели 1-ва и 2-ра награда за българска поп песен в същия фестивал, а през 1995 г. взима участие в 5-я фестивал „Гласът на Азия“ в град Алма Ата и печели 2-ра награда. През 1995 г. участва в съвместно изпълнение с Маргарита Хранова на „Златният Орфей“ и през 1996 г. година (с брат си Бойко) печели наградата „Дует на България“. През 1997 г. Деян Неделчев емигрира в ЮАР и подписва тригодишен договор с „PolyGram“ в Йоханесбург, Южна Африка, с която осъществява множество участия с най-големите южноафрикански музиканти. През 1999 той се завръща в България и започва работа с Арт Студио Воин от 2000 до 2002.

С Polygram издава албума „Grande Amore“през 1998. По-късно участва в музикални фестивали в Египет и се премества да живее в Южна Африка. През април 2000 г. Деян и Бойко Неделчеви печелят сребърен медал и златна чаша на фестивала за музика в Северна Корея. Тогава Деян е за много кратко вокал на рок група БГ Рок.

През 2001 Деян прави рецитал на фестивала в Крес, до Монпелие, Южна Франция. През 2001 г. братята записват песента „ оТ Икебана дървесата ги боли“, която се превръща в 1-та интернет сензация хит през 2010 г. През 2003 г. певецът живее и работи на Канарските острови, Испания като прави невероятното шоу – Почит към групата Бий Джийз и второ шоу-Диско хит парад от 70-те и 80-те с двама колеги години наред. През 2004 г. песента му „Sweet Love“, българския и вариант, е номинирана от Българското национално радио за песен с най-добър текст. През 2006 г. участва в Българската Евровизия и песента’ На теб’ достига до полуфиналите. През 2009 той се мести в Лондон и пее по клубове с английския китарист Фиш.През лятото на 2010 г. записва сингъла „В гората“и се превръща във втори супер интернет хит, а през април 2012 г. издава албума „Дъртака“от едноименния му хит. През ноември 2012 г. песента му „Животът ти е толкова добър“, английската и версия влиза в „Топ 100“.През 2016 той изнася концерт в Онано, Италия с младия италиански саксофонист Бруно Манчини. През януари 2015 Деян почва работа в нощния пиано-бар ‘Старс’ във Варна за 3 месеца, през ноември 2016 се връща отново там с две прекъсвания и неуспешни опити да работи отново на Канарските острови, Ипсания и продължава да работи там.

През 2013 г. е участник в риалити шоуто Къртицата, 1-ви сезон.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!