30 септември е Международен ден на глухите хора!

Датата 30 септември се счита за Международен ден на глухите хора!

Международният ден на глухите се чества от 1951 г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите. Той се отбелязва всеки последен неделен ден от месец септември.

Първите международни връзки на глухите хора в България датират от 1934 г., когато Дружеството на глухонемите се свързва с глухите от Германия чрез посредничеството на Фердинанд Урбих.

На следващата година установило връзка и с организацията на глухите в Русия, а през 1937 г. – и с дружеството на глухонемите в Югославия. Български делегати с увреден слух участвали в редица техни конгреси, а техни делегати – в конгресите на Съюза на глухите в България.

За първи път сериозен опит за международни контакти бил направен през 1955 г., когато тричленна българска делегация участвала в работата на Втория конгрес на Световната федерация на глухите.

На следващата година българския съюз на глухите става член на трите международни организации на глухите – Световната федерация на глухите, Международният комитет на спорт на глухи и Международният комитет на тихия шах .

Източник: dariknews.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.