15 юли 1895 година: Мрачен ден в българската история

15 юли 1895 година: Мрачен ден в българската история
Днешният ден е тъжен в историята на България

На 15 юли 1895 година бившият министър-председател Стефан Стамболов бил посечен в центъра на София. Три дни след това той издъхва от раните си и си отива едва на 41 години.

Повод за убийството му се приема отмъщението за смъртта на Коста Паница, който е бил събратник на Стамболов и прави опит за военен преврат с подкрепата на Русия, но бива екзекутиран.

Стефан Стамболов е изключителен български държавник, революционер, журналист и поет.

Апостол на Вътрешната революционна организация през 1875 и 1876 година. Той участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, което потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия.

През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до смъртта си.

Стамболов е най-дълго управлявалият български премиер след Станко Тодоров и Тодор Живков. Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

Стефан Стамболов е роден на 31 януари (12 февруари нов стил) 1854 г. в Търново. Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна. Бащата е съзаклятник от Велчовата завера (1835) и съмишленик на капитан Дядо Никола. Стефан Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Христо Караминков – Бунито.

Образованието си започва в родния град. Учи в Духовната семинария в Одеса (1870 – 1872), но не я завършва, тъй като е изключен поради връзките му с руски революционери. През 1873 г. за кратко е учител в Търново, след което заминава за Румъния.

Един от най-силните му цитати е: „Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставим настрана и да се пожертваме пред олтара на Отечеството си!“.


Екипът на Patrioti Net Ви приканва да се поклоним днес пред паметта на един човек, който е поставил съществуването си за България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.