10 септември 1872 г. Васил Левски създава първия революционен окръг в България!

Голям извор е село в Северна България.

То се намира в община Тетевен, Област Ловеч. Жителите на Голям извор извоюват специален статут на своето село по време на османското владичество – на т. нар. „Войнуганско село“. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат стопански живот, а жителите му са повече от 3000.

На 10 септември 1872 г. в учителската стая на местното школо Васил Левски основава първия революционен окръг в България в с. Голям извор и заради голямата му активност. Апостолът го определя за „Първи окръжен революционен комитет в Българско“.

На 12 декември 1872 г. Васил Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва:

„Близо е времето вече — българинът не ще бъде роб, а свободен.“

Текстът на писмото:

„Братя, Като не беше при мене разрязаната книга да Ви пише чрез нея, то ще дадете доверие на думите на приносящия, каквото Ви каже. Той се познава с Вашия Д. Пеев, среден на бой, червени мустаки, сиви очи, бял в лице, в говоренето си е бързорек. Той нарочно е отправен до София да разбере точно станалите работи и да мине при Вас и да Ви разкаже, та същото да явите и на другите м. к-тети и ги насърчите да вървят напред в предприятието, без да губят куража си. [Трябва] да се съберат пари за оръжие и пр., защото сватбата е близо. Отивам на мястото, за да се определи вече денят.

Аз имах писмо от председателя на Ц. к-т, в което ми каза да дам глас за революция. Но аз взех това писмо за неразбрано и не дадох глас, защото гледам по някои страни още нямат известие, пък откъм чисто оръжие нямам никъде нищо. Сега вече всички местни к-ти търсят средства за пари, [едни] ще продават стока, други ще вдигат с лихва и скоро-скоро всеки местен к-т да събере парите си. И с първо писмо като се поискат, каквото внесат, това и ще бъде.

Явете на всички местни комитети да бързат и колкото вече могат да съберата пари, да са готови, че после [и] два дена да искат някои си да внесат пари, [ще] е късно и за тях няма [да има] оръжие. На приносящия забележете и Вие точно, както са станали работите около Вас, той ще ги отнесе в другите окръжни центрове, които пък ще разнесат тая работа по своите околности. Изпращам Ви една разрязана книга от окръжния център, та когато има нещо да ви се пише или Вие да пишете, чрез тая книга ще правите споразумения за всичко. Без нея нито едно писмо няма да се взема за истинско…

Приносящият ще ви каже да доде заедно с него Д. Пеев или друг някой от Вас в Ловеч. И там като додат никому няма да казват, че аз ще премина през там. Казал съм на приносящия какво ще прави като отиде в Ловеч. Гледайте да отиде с него Д. Пеев, че като пристигнат в Ловеч, Д.Пеев тутакси да ме потърси. Той знае мястото ми [в коят къща слизам]. Ако ли ме няма още, той да яви на оная къща, че ида, та да са известни. Пък Д.Пеев да излиза сутринта рано или вечер на края на Ловеч. Той знае на кое място… Братски [Ви] поздравявам и целувам всички куражлии членове.“

Аслан Дервиш Кърджала

Източник: actualno.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.