Шишмановският манастир „Успение Богородично“

Шишмановският манастир „Успение Богородично“, известен още и като Чамурлийски манастир, е православен манастир в Район Панчарево, Столична община. Намира се в Ихтиманска Средна гора, на 13 км от Самоков и в близост до язовир „Искър“, който се вижда от възвишенията над манастира. Името му е свързано с някогашното село Шишманово, в миналото носило името Чамурлии.

Днешният манастир е изграден през 1927 г. от местни селяни. В миналото там е имало друг, по-стар манастир, датиращ от времето на Втората българска държава, който турците опожаряват при изтеглянето си от българските земи.

Църквата на манастира е еднокорабна и едноапсидна. До входа ѝ са издигнати паметник в памет на загинал в землището на Чамурлии през 1877 г. по време на Освободителната Руско-турска война капитан от 123-ти Козловски полк, както и на български войници от Шишманово, дали живота си в Балканските войни.

Откъм южната ѝ страна има камбанария, в близост се помещава и магерницата. На известно разстояние срещу входа на църквата има постройка около аязмото, за което преданието гласи, че ако преди изгрев слънце се запали свещичка в храма и се измоли желание, а после се отпие от изворната вода, желанието се сбъдва. На поляната около църквата има красиво направени постройки за пикник с дълги дървени маси за посетители.

loading...

През 1985 г. е изградена и чешма в памет на руските войници, паднали в боя при местността Рошава могила на 26 декември 1877 г. за освобождението на Самоков и Шишманово от османско владичество.

Храмовият празник е всяка последна неделя от август.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!