Чудотворната икона на Св. Николай в село Мурсалево

В сърцето на Рила планина има скътани безброй тайни, които отлежават с векове.

Наред с чудотворните мощи на Св. Иван Рилски, намерили покой в Рилския манастир, тук, скътано сред старите рилски борове, се намира и малкото селце Мурсалево, което и днес продължават да посещават хиляди вярващи, за да се преклонят пред една уникална по рода си икона.

Тя е посветена на Св. Николай и се намира в параклиса Св. Николай Чудотворец, който се свързва с една интересна легенда.

На човек от Благоевград, който загубил цялото си семейство, му се присънило, че вижда Богородица, която му заръчала да вдигне параклис. Човекът бил силно вярващ християнин и решил наистина да откликне на желанието на Богородица.

На следващата нощ тя отново се явила в сънищата му и му показала непознато на никого място в Рила планина, където се намирал лековит извор. Вярващият човек започнал да търси мястото, открил извора и така започнал да гради параклис, който днес е известен като параклиса Св. Николай.

loading...

Веднага след като параклисът бил построен, към него започнали да се стичат стотици хора, търсещи избавление. И то не закъснявало. Говори се, че слепи проглеждали, сакати прохождали и бездетни девойки се сдобивали с деца. Но не само заради аязмото и лековитата вода.

Незнайно кога точно в параклиса се появила икона, изобразяваща Св. Николай Чудотворец. Именно пред нея идват хората да се прекланят, защото това е светецът, който е почитан от целия християнски свят.

Вярващите са убедени, че като отдадат почитта си пред него, той ще им донесе избавление. И такива чудеса наистина се случват, което свидетелства и за чудотворната сила на иконата в село Мурсалево.

Не е случаен и фактът, че когато преди време двама ловци се сбиват, те улучват иконата с няколко куршума и само след случилото се и двамата се разболели от незнайна болест.

Самата икона, която вече е реставрирана, продължава да привлича и днес много вярващи с тайнствените си целебни сили и по нея продължават да личат следите от куршумите на двамата ловци, които да напомнят, че Св. Николай Чудотворец заслужава почит и доверие.

Източник: sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!