Чудотворната икона на Св. Богородица в храм „Успение Богородично“, гр. Несебър

Чудотворната икона на Св. Богородица се съхранява в храм „Успение Богородично“ в Стария град на Несебър.

Наричат я „Черната Богородица“ заради тъмния цвят на образите на Пресветата Дева и Нейния Син.

Произходът на иконата е неустановен. Според предание това е гръцка военна икона (военните икони били в тъмни цветове) от XIII век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин.

Според друго предание иконата на Богородица била донесена в Несебър от Св. Гора. Хората оставили иконата на определено място, но на няколко пъти я намирали в клоните на високо дърво. Вярващите приели това като явен Божий знак майсторите да построят храм именно на определеното от иконата място. Така бил построен храм „Успение Богородично“ в Несебър. Докато църквата била строена, иконата на Божията Майка била на съхранение в другия несебърски храм – „Св. Георги Победоносец“.

Според легендата парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали – славата на църквата, дървото и иконата почнала да се разнася из цяла България.

loading...

Местен клисар, кой знае защо, решил да открадне иконата на Богородица. На другия ден го намерили мъртъв и за негов позор, стискал иконата във вцепенените си ръце. Пръстът на Възмездието показал на местните, че иконата е свещена и всеки, който посегне на нея, ще бъде наказан.

Благодарение на иконата Несебър многократно бил спасяван от нашественици. Такъв е случаят преди Освобождението, когато по време на обсада иконата изцелила местния турски паша от бесноватост. От благодарност пашата пощадил Несебър и оставил скъпи дарове на иконата и църквата. Именно поради явното застъпничество за Несебър, иконата е покровителка на града.

Несебърската икона на св. Богородица помага особено за изгонване на бесове и нечисти сили у вярващите.

Източник: svetiilia.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.