Чудотворната икона на Света Богородица в Пазарджик

Чудотворната икона на Света Богородица, която се намира в Пазарджишкия православен храм „Св.Богородица“ е прочута с помощта, която дава на вярващите християни.

Тя помага на хора, които се молят за дете, лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка.

Тези, които застават пред нея с вяра и с чисто сърце, често „твърдят че чуват глас, който идва от иконата и който ги уверява, че бедите им ще имат добър край“ – казва отец Стефан Еленкин, свещеник в църквата.

„Живата връзка човек-светия никога не може да бъде разгадана“, твърди отец Еленкин. Той често насочва вярващите, които искат да изберат свой светец-покровител. С нарастващата слава на иконата на Божията майка като изцелителка и утешителка все повече вярващи доверят съдбата си на Божията майка.

Няма точни исторически данни за датировката, за произхода или за зографа на прочутата икона. Единствената следа е надписът в долния десен ъгъл: „Подарява семейство Михаил и Мар. Джамбазови“. Но кога е направено дарението, защо и каква е съдбата на семейството не се знае.

loading...

Пазарджишката Богородица все още не е официално призната за чудотворна икона от българската православна църква.

С чудесата, които извършва, тя може да съперничи на силата на иконите на Божията майка от Бачковския манастир и от асеновградското село Горно Воден, за които покойния пловдивски митрополит Арсений се кълне, че помагат на силно вярващите.

Пазарджишката икона е изографисна с голямо майсторство, а образът й оказва силно въздействие върху миряните.

По принцип най-много икони, които имат силата да изцеляват и утешават, са именно с образа на Света Богородица, а българска чудотворна икона на Богородица има дори и в манастира Зограф в Света гора.

Източник: bgicons.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!