Чорбаджи Златковата чешма

Златко Чорбаджи от град Сливен е бил опасен човек, от когото се бояли и турците по време на робството. В народната памет е останал като защитник на бедните и сред българите и сред турците. Златко Чорбаджи е и дядо по майчина линия на легендарния български хайдушки войвода Панайот Хитов.

В местността, където е сега чешмата, Златко Чорбаджи е убит от засада по време на скроена веселба. В тази местност през 1875 г. сражение с турската потеря е водил и Стоил войвода. Мястото е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България.

Чорбаджи Златковата чешма се намира на 50 м под базата на ВиК в Карандила. След още 200-300 м надолу по течението на Равна река се отива до водопад и пещера „Футула“. А нагоре срещу течението на Равна река за около половин час се стига до Гунчов извор и след още около 20 минути до чешмата при хайдушко сборище Харамията.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!