Чичото на Левски – Видул войвода

Видул войвода (ок.1777 – 1833) (псевдоним на Видул Кунчов Видулов) е български войвода, чичо на Васил Левски, и не бива да се бърка с другия, малко по-късен войвода на име Видул Странски от Калофер.

Видул войвода е потомък на род с бунтовна дейност, която може да бъде проследена в продължение на повече от два века.

Според изследванията на Данаил Кацев-Бурски най-ранният представител на рода е спахи Драгой (1600-1680); негов син пък бил спахи Видул (1650-1730); син му бил спахи Кръстил (1709-обесен в Цариград през 1741г); негови синове били спахи Видул и спахи Тудур. Спахи Видул бил убит в Пловдив през 1758; негов син бил Кунчо(1757-1830), а внук Видул Кунчов Видулов, или както остава известен Видул войвода.

Видул е най-големия син на Кунчо и Виша Видулови; следвали синовете Руси, Тудур и Иван (бащата на Левски), и дъщерите: Кула, Виша и Елка.

Видул през 1796 г. избягал от родното си село Кочмаларе (дн. с. Отец Паисиево) и се заселил във Войнягово, понеже при нападение над селото от кърджалии, той събрал дружина и избили нападателите в местността „Скокът“.

След 16 години (през 1812 г.) при сина си във Войнягово забягва и Кунчо Видулов с двамата си сина Тудур и Иван и дъщеря си Елка, а Руси, Кула и Виша остават в Кочмаларе. Бягството на Кунчо е заради убийството на Сабри бей от Пловдив.

loading...

Тук във Войнягово Кунчо, който междувременно е овдовял, се жени повторно за войняговката Яна Искрюва, от която има син Вълю.

През това време докато бил във Войнягово Видул Кунчов, или Видул войвода както бил по̀ известен вече, събрал дружина и зашeтал с нея по близки и далечни краища.

Има всички основания да се смята, че при него са карали „стажа“ си като хайдути, а по-късно и изявили се като войводи Вълко Буздрев (Вълко войвода) от Войнягово и Генчо Панов (Генчо войвода)от съседното Хисар Кюселере (дн.с. Момина баня – квартал на гр.Хисар).

В четата на Видул войвода участвал и брат му Тудур, който паднал убит при Одрин през 1829 г., като участник в похода на ген. Дибич-Забалкански.

През 1833 г. при една схватка с преследващи ги потери Видул войвода бил тежко ранен и по-късно починал от раните си. Той бил едър, плещест мъж със сини очи и руса коса и мустаци, за което по-късно сестрата на Левски Яна казвала, че родителите и роднините и, винаги оприличавали брат и с чичо им Видул.

Източник: voivodi.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!