Чипровци – Цветето на България

“Цветето на България“ – така преди повече от три столетия книжовникът Петър Богдан нарекъл тогавашното планинско селище Кипровец (Чипровци)

Чипровският край е разположен в северното подножие на Западна Стара планина (Чипровска планина). Ограден е от реките Лом и Лопушанска Огоста, на североизток – от Широка планина (Предбалкана). Градът лежи на 450 м надморска височина и има източно изложение. Най-приятното годишно време е есента, зимата е мека, а лятото – прохладно. Намира се на 45 км от Берковица и на 35 – от Монтана. Десет са селищата в общината: гр. Чипровци и селата: Мартиново, Железна, Бели мел, Челюстница, Горна Ковачица, Митровци, Горна Лука, Превала, Равна.

Този край е бил заселен още по времето на траките. За това говорят многобройните находки от халщатска керамика, предмети от бита, останки от укрепления по стратегически височини. Намерените оръдия на труда свидетелстват, че тук от древни времена се добиват черни и цветни метали, извличат се злато и сребро от речните корита и планината. Много музеи и църкви в Европа пазят изящните произведения на чипровските златари, радват очите прочутите чипровски килими. Много преди Европейския Ренесанс тук възникват различни школи, сред които и едно по-висше училище “Семинариум“, в което се изучават чужди езици, философия, изящни занаяти.

“… Днес Чипровци е хубаво селище с 300 къщи, известно с износа на килими.”

Феликс Каниц, 1862 г.

loading...

“Предгорията на Берковските планини южно от долината на Огоста са силно залесени и откриват величествена, тайнствено красива панорама. Огоста започва от Чипровския балкан, който чертае границата на България и Сърбия. Реката тече от югозапад на североизток през самата историческа паланка Чипровица…”

Антон Страшимиров

“От северозапад се дигаше голият гребен на Стара планина с хълбоци, облечени с букаци, с колосалните пирамиди на гордия Миджур, Бабин зъб, Вража глава…, а отсам тях, в полите им – прекрасната и дива Чипровска покрайнина и райските долини на Огоста.”

Иван Вазов

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!