Чешмата – паметник на Хубавата Недялка в град Варна

Чешмата-паметник на Хубавата Недялка е построен в двора на храм „Успение Пресвета Богородица“в град Варна.

В легендата за строежа на чешмата се разказва следната история:

През 1856 г. в град Тулча живеела красивата 16-годишна девойка Недялка със зелени очи и коси до земята. В края на Кримската война, когато Тулча бил обсаден от руските войски, комендантът на Силистренската крепост Салих Ферит паша отвлякъл Недялка. Криел я и я местил от село в село, а отчаяните родители на момичето тръгнали към Варна да търсят помощ от митрополит Порфирий. Той ги свързал с белгийския консул Емануел Тедески, който изпратил потеря да доведе пленницата от мястото на укритието.
Когато похитителите чули приближаващите конници, Недялка се разпищяла, за да насочи потерята към скривалището, но онбашията Исмаил извадил нож и го забил в сърцето й. При пристигане на потерята, похитителите били избягали и само тялото на Недялка стояло безжизнено захвърлено. Войниците взели тялото и тръгнали към Варна. На опелото на момичето присъствали и много френски войници, поради което информацията за тази случка се разчула извън пределите на България.

През есента на 1994 г, при изкопни работи срещу входа на църквата „Успение Богородично“ били намерени кости от неизвестно погребение. Служещият тогава в църквата отец Захари бил убеден, че това са костите на хубавата Недялка. Събрал ги и започнал да набира средства за чешма-паметник. Чешмата е изработена от варненския скулптор Радослав Радев, който върху мраморни плочи изобразил срещата на Христос със самарянката. И за да доближи паметника до историческото време, поставил снимка на девойката. Така на 23 август 1995 г, когато е и празника на Света Богородица, чешмата била осветена.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!