Честит рожден ден на легендарния български щангист Стефан Топуров!

Днес своя рожден ден празнува Стефан Топуров!

Стефан Топуров е български щангист и треньор, роден на 11 август 1964 г. в град Асеновград. Започва да тренира вдигане на тежести на 13-годишна възраст при треньора Петър Арнаудов в клуб „Асеновец“ (1977).

Завършва Средно спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив). Състезава се за клуб „Асеновец“ (1977 – 1979), клуб „Марица“ (1979 – 1982) и ДФС „ЦСКА“ (1982 – 1992 ).

През 1983 г. Стефан Топуров е европейски и световен вицешампион. През следващата 1984 г. европейски шампион, а през 1986 г. световен вицешампион. Европейски и Световен шампион (1987).

На летните олимпийски игри в Сеул на Олимпиадата в Сеул, Стефан Топуров печели сребърен медал. През същата година става и вицешампион на Европа.

loading...

Стефан Топуров завършва Националната Спортна Академия . Днес е практикуващ треньор по вдигане на тежести. Първата му поява в световните щанги е с националния състезател на република Виетнам Anh Tuan Hoang, с който печели през 2008 г. златен медал от Азиатските игри, както и сребърен медал на Олимпийските игри в Пекин.

Стефан Топуров е първият човек в света, който повдига над главата си тежест три пъти колкото собственото си тегло.

На Световно първенство по вдигане на тежести в Москва (1983), 19-годишният Стефан Топуров участва в категория до 60 килограма. Фаворит на категорията е една от звездите на съветската тежка атлетика Саркисян.

Преди състезанието се налага на Топуров да гони тегло, за да успее да участва и да влезе в категорията. Това изисква големи усилия няколко дни преди състезанието, като множество сауни, почти никаква храна и вода. Тези фактори рефлектират и върху подготовката му.

При самото състезание, първото движение изхвърлянето Саркисян повежда с 5 килограма, а и е по-лек от българина. Също така постига световен рекорд в упражнението и два последователни световни рекорда в двубоя.

На второто движение изтласкването, Топуров предявява опит за 180 килограма. Тази тежест е с 5 килограма над новия световен рекорд поставен току-що от Саркисян; и не на последно място… тежест, която е три пъти колкото собственото тегло на Стефан Топуров; спортно постижение, невиждано никога до този момент в тежката атлетика. В този исторически миг, виждайки как невъзможното става реалност, залата изригва колективно: „Ооооооо!“ и се вцепенява.

Рекордът изравнява двубоя и спечелва златен медал в изтласкването. За световен шампион обаче е обявен Саркисян заради по-лекото му тегло.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!