Честит рожден ден на българската спортистка по плуване Антоанета Френкева!

Днес рожден ден празнува Антоанета Френкева!

Антоанета Френкева е родена на 24 август 1971 г- в град Смолян. Започва да плува в родния си град от 1979 г. при треньора Евелина Лазарова.

Учи в спортната паралелка на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (Смолян). Дебютът и е в националния отбор е през 1986 г. Известна е с голямо трудолюбие и упоритост.

Антоанета Френкева е първата българска плувкиня с два олимпийски медала. Сребърен на 100 м. и бронзов на 200 м. бруст от Игрите в летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г.Сеул. Бронзова медалистка на 100 м. бруст от турнира за „Купа Европа“ (1987). Балканска шампионка. Успехите си постига под ръководството на треньора Ботко Трендафилов.

Антоанета Френкева притежава националния рекорд на 50 м. бруст 0,32,64 м. поставен в Благоевград (1988). Заедно с Таня Богомилова са най-изявените български спортисти в плуването.

loading...

Съпруг на Френкева е 202-сантиметровият исполин Димитър Тончев – един от добрите български състезатели по академично гребане през 80-те години на миналия век.

Той е пети на двойка без кърмчия на световното за юноши в Кьолн през 1987 г., заявен е за олимпийските игри в Сеул 1988 на осморката, но не участва.

Семейството има две деца – Юлия (16 г.) и Никол (9 г.).

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!