Честваме Деня на 13-те поименни безсмъртни българи

На тази дата през 1943 г. умира цар Борис Трети.

На 28 август 1993 г. по повод 50 години от кончината му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване 28 август за Ден на 13-те поименни безсмъртни българи.

За първи път Денят е отбелязан през 1998 г. Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена съгласно решение на Общинския съвет на гр. Велики Преслав от 28 януари 2003 г. В нея са цар Борис Трети – обединител, Хан Аспарух, княз Борис – покръстител, цар Симеон – просветител, Св. Климент Охридски – азбучник, Св. Йоан Рилски – покровител, Св. Патриарх Евтимий – мистик и воин, отец Паисий – будител, Васил Левски – икона на българската свобода, баба Тонка – майка на безстрашието, княз Александър Батенберг – съединител, Пенчо Славейков – прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – воин на оскърбените българи.

На 28 август всяка година фондация Безсмъртни българи и сдружение Общество Път на Мъдростта организират в цялата страна чествания.

През октомври предстои да излезе от печат най-нова книга на богослова Ваклуш Толев „Духовните дарове на България” том ІІ, която ще съдържа отделна глава, посветена на приноса на тези 13 личности към историята и пътя на България.

loading...

Източник: balkanec.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!