Църквата Св. Никола в Черноморец

Църквата Св. Никола в Черноморец е осветена през 1858 г, това казва каменната плоча на входа, която оцелява след пожара през 1995 г.

Всичко изгаря в пламъците, но каменната плоча остава, от огъня се спасява и чудотворната икона, дошла по море преди 200 г. от разбита в залива гръцка гемия. Моряците , които се спасяват, се държали на различни отломки дъски и доплуват до брега с иконата на Свети Никола, която носели на борда на кораба си.

Когато се спасяват, оставят иконата върху един камък, който сега е в олтара на църквата и той става основен камък, около който се построява този храм. През 1995 г всичко изгаря, но камъкът остава, оцелява и иконата, заедно с няколко други реликви – дървеният кръст и едно напрестолно евангелие, които се считат за реликви в храма.

Отец Стилиян, който служи в тази църква от 14 години, разказва тази история и споделя, че с вяра и труд възстановили опожарената църква, защото Бог допуска понякога да се извършат чудеса, за да може хората да имат видим израз на своята вяра. Хората и днес идват в храма. Няма друг храм в Черноморец, който да посещават православните християни. Някога селището е възникнало през 12 век, казвало се е Свети Никола, било е рибарско селище, имало манастир в местността Червенка, казвал се е „Св. Константин и Елена”, много популярни светци по тези места. Но този стар манастир бил опожарен по време на Руско-турската война. От него е спасен оцелелият през няколко премеждия дървен кръст, както и напрестолното евангелие.

Зад църквата има аязмо с жива вода, по думите на отец Стилиян. Има предание, че сляпо по рождение момче проглежда, щом си измило очите с тази вода. Легендата е създадена, за да пренесе информация през вековете. Кога е построен и направен кладенецът на аязмото, никой не знае. Но той и до днес удивлява с интересния си градеж. Дълбок е 20 м под морското ниво, откъдето излиза прясна вода, тя е хубава и вкусна. Не е изследвана досега, отецът казва, че не би искал да се правят на горделиви и да изследват нещо, което нашите предци са преценили, че е добро.

loading...

Храмовите празници са два – на зимен Никулден, 6 декември и летен – на 9 май. Прави се традиционно курбан, раздава се рибена чорба за здраве на всеки, който почете храма на този ден.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.