Църквата „Всех Святих“ в град Тетевен е красив паметник на културата!

Църквата „Всех Святих“ в Тетевен е красив паметник на културата. Началото на нейното построяване може да се отнесе към 1830-1834 г., а нейното освещаване се извършва през 1846 г.

Църквата „Всех Святих“ е построена върху подпорната стена на мястото на стара църква, съществувала до опожаряването на Тетевен. Църквата се характеризира със своята монументалност, за разлика от други църква от това време, които са вкопани в терена, тя представлява изключение от всички църкви, строени през периода, в който България е под турско владичество. Църквата впечатлява изключително силно със своя външен вид и размери – 31.1 метра дължина, 14 метра широчина и стени, дебели приблизително 1.5 метра.

Иконите са дело на различни майстори и на Станислав Доспевски. Новият иконостас е дело на резбаря Петър Кънчев и е изработен през 30-те години на миналия век. Църковните куполи са издигнати през 1895 г. от инж. Трифонов. Тогава се премахнати и вътрешните заграждения, отделящи мъжкото от женското отделения. Църковните камбани са отлети в Москва през 1875 г. Тези камбани огласяват радостта на Освобождението на 1-ви ноември и една от тях не издържа радостта и получава своята пукнатина.

Това е църквата, в която и Апостолът на свободата Васил Левски изпълнява своето „Достойно есть!“ през 1870 г.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.