Цар Георги II Тертер – „обладател на българския и гръцкия скиптър“

Цар Георги II Тертер e роден вероятно в началото на XIV век, след завръщането на стария Тертер от Византия.

Ге­орги II Тертер поел скиптъра на българското царство през ноември 1321 г., след смъртта на баща си Теодор Светослав.

В началото на 1322 г. младият Тертер се намесил в междуособиците на Византия, където властта на император Андроник II се оспорвала от неговия внук Андроник III. При вест­та за отмятането на родопските крепости от властта на мла­дия император войските на Георги II Тертер нахлули по тези места и подложили околните градове на пълно унищожение. Главният удар бил по посока на Пловдив. Междувременно шпи­оните на българския цар го известили, че по-голямата част от пловдивския гарнизон напуснала крепостта. Внезапната поява на българския цар пред стените на Пловдив предрешила не­щата – малобройните защитници на крепостта не оказали съп­ротива и градът бил включен в пределите на българската дър­жава – юли 1322 г.

Цар Георги II Тертер се заел енергично със затвърдяване­то на властта над новоприсъединените земи. В Пловдив бил разквартируван български гарнизон, който наброявал 2000 теж­ко въоръжени пехотинци и 1000 конници под командуването на руснака Иван. Явно предназначението на този корпус не се изчерпвало само с носенето на гарнизонна служба – по-скоро той бил основното ядро на онези сили, които трябвало да осигурят българското проникване във византийска територия.

loading...

Вероятно под впечатлението на тези победи един старобългар­ски книжовник величае младия български цар като „обладател на българския и гръцкия скиптър“ (първата половина на 1322 г.).

През август 1322 г. войските на Георги II Тертер предприели нов поход в околностите на Одрин и завладели близките крепости. Пристрастните византийски историци твър­дят, че император Андроник III успял да отблъсне българите и ги преследвал навътре в страната им – там станало решително сражение, което завършило с победа на ромейското оръ­жие, и само настъпването на нощта спасило българските войс­ки от пълно унищожение.

Продължилото 30 дни затишие било използувано и от две­те страни за трескави военни приготовления. Първи настъпил Андроник III – през септември 1322 г. Той разорил български­те владения в Тракия и се завърнал с голяма плячка.

Наскоро след това дошло известието, че цар Георги II Тертер умрял. Повечето историци отнасят смъртта му към но­ември, най-късно декември 1322 г.

За смъртта му се говори в един надпис от Иваново, който гласи „…погина цар Георги“. Изразът се тълкува от някои историци като убийство от заговорници, докато други историци са на мнение, че цар Георги II Тертер умира от естествена смърт.

Няма съмнение, че цар Ге­орги II Тертер е починал от естествена смърт – ако беше обратното, византийските хронисти не биха се въздържали от ко­ментар около причините за внезапната му гибел.

Смъртта на младия цар бележи и края на Тертеровата династия, тъй като той не оставил мъжки наследници.

Няма съмнение, че последният представител на тази ди­настия бил забележителна личност, но преждевременната му смърт лишила българите от даровит и способен владетел.

Източник: bgvladeteli.comwikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!