Царица Анна Басараб – съпругата на цар Иван Срацимир

Анна Басараб, както и Анна Слава, е влашка принцеса и българска царица, съпруга на видинския цар Иван Срацимир.

Анна е дъщеря на влашкия велик войвода Николае Александру Басараб (1352-1364) от втората му съпруга — католичката Клара. От този брак Анна има по-малка сестра Анка, която пък е омъжена за Стефан Урош. Баща ѝ е брат на Теодора Басараб, първа съпруга на цар Иван Александър и майка на Иван Срацимир.

Омъжва се за Иван Срацимир през 1356 г. По всяка вероятност бракът между Анна и Иван Срацимир е реакция и на развода между Иван Александър и Теодора Басараб и цели да отслаби позициите на новата търновска царица, еврейката Сара. Не е известна ролята, която Теодора Басараб е изиграла за уреждането на брака между сина ѝ и племенницата ѝ, и дали той не е иницииран от самата нея. Очевидно и царица Елена не е била във възторг от постъпката и политиката на брат си, след като и тя омъжва сина си за сестрата на Анна.

След омъжването си за Иван Срацимир, Анна Басараб се установява във Видин. Тя ражда на видинския цар две дъщери и един син:

  1. Константин II Асен
  2. дъщеря, чието име е неизвестно
  3. Доротея, кралица на Босна

През 1365-1369 Видинското царство е окупирано от Унгария, а царското семейство е държано в плен в Хумник, Хърватия, където всички са принудени да приемат католицизма. По-късно царското семейство е освободено, но в Унгария остават дъщерите на Анна. Едната скоро след това умира, а Доротея е омъжена за босненския бан, а по-късно и крал, Твърдко I.

loading...

Царица Анна е известна с това, че по нейна поръчка е съставен т.н. Видински сборник от (1359-1360). Царицата е католичка по рождение и не е известно дали в България е приела православието, но поръчаният от нея сборник, който съдържа жития само на православни светици, намеква, че царицата вероятно е приела православната вяра.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.