Храм „Св. мчца Марина” – един от шедьоврите на Кольо Фичето

Храм „Св. мчца Марина” е съграден в някогашната махала „Марно поле” във Велико Търново на място, дарено на Българската православна църква от дядо Кольо Мамето.

Тук е съществувал манастир на светицата по време на Второто българско царство.

Наименованието „Марно поле“ води началото си от цар Иван Шишман, изпратил на това място сестра си Мария, за да стане жена на свирепия султан Мурад. Срещу това той пощадил от разруха и грабеж Царевград Търнов.

Не се знае кога е започнал строежът на черквата, но завършването е на 17 юли 1850 г. – празникът на светицата. Храм „Св. мчца Марина” е дело на прочутия майстор Уста Кольо Фичето.

Църквата е осветена през 1854 г. от гръцкия митрополит Неофит Византиец. До камбанарията било построено помещение за черковното килийно училище. От църковни дарения и благодарение на това школо било издигнато читалище „Искра“, което задоволявало духовните потребности на жителите от махала „Марно поле“.

loading...

Разширяването на храм „Св. мчца Марина” започнало през 1931 г. Издигнала се нова камбанария. По това време великотърновецът Атанас Велев подарил за иконостаса изографисани икони.

През 1940 г. с парични дарения от местните вярващи храмът „Св. вмчца Марина“ бил изцяло изографисан от големия руски художник-иконописец Николай Ростовцев. Средната част на храма и олтара се разделят от прекрасен иконостас, изработен около 1850 г. от тревненски майстори-резбари. Направен е от орех.

По-късно са изработени Владишкият трон и четири по-малки иконостаса. В храма има множество икони, а най-забележителните са на Исус Христос и на Св. Богородица с младия Христос. От съхраняваните и използвани по време на църковните богослужения старинни книги най-старата е от 1698 г.

Стоян КАЛПУШКОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.