Футьовската пещера близо до село Кърпачево

Футьовската пещера се намира в местността Бръшлянски дол, на няколко километра западно от село Кърпачево, община Летница. Кръстена е на името на селски чорбаджия с името Футьо живял през XIX век. Според преданията Футьо е бил ратай и е наследил богатството си от избягалия турски господар, а по-късно в тази пещера е криел имането си.

Пещерата е сравнително малка и равна. Дължината и около 700 метра а дълбочината й достига до 10 метра под повърхността на земята.

В пещерата се влиза през голям отвор с размери 4.5 x 2.5 м. , представляващ цепнатина под огромен скален къс. Пещерата няма входна зала – от входа се преминава в дълъг тунел, който накрая завършва с тясна цепнатина в скалата.

Източник: poseti.guide-bulgaria.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!