Фонтанът на четенето в град София

Фонтанът на четенето се намира в градинката зад Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в град София. Той е открит през 2013 г. по инициатива на Кремена Халваджиян.

Фонтанът представлява бронзова скулптура на четящо момиченце с кученце. Бронзовата фигура е изработена по рисунка на Кремена Халваджиян. Мотивът на Кремена за създаването на този фонтан е, че той е част от нейното детство. Самата тя споделя, че това място е част от детството й и не само нейното, но и на баща й. Освен това тогава е било взето решение езерото там да бъде унищожено и парка зад Националната Библиотека да загуби част от красотата си. По тази причина Кремена решава и сама реставрира фонтана със собствените си ръце.

Този имот е подарен от княз Фердинанд на града за Народна Библиотека! Камъните около фонтана имат история,а ние и без това сме съхранили толкова малко такава. Затова нека днес там да виждаме четящото момиченце с кученцето, което да ни напомня да четем и помним историята си, и да пазим с всички сили това, което ни е завещано от дедите ни!

Източник: epicenter.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!