Фамилията на опълченеца Георги Фотев

Георги Фотев е единственият опълченец от село Брестовец, Плевенско. Роден през 1848 г., рано остава без майчина ласка. На 14 години е даден в село Бохот за чирак.

При сбиване в кръчмата, където работи, убива едно турско мекере и за да избегне последствията, преминава в Румъния. Попада в средите на българските емигранти и се включва в борбата за освобождението на България. При обявяване на Руско-турската война 1877-1878 г. се записва в Българското опълчение, V дружина. Участва в боевете при Стара Загора и Шипка, където е ранен и изпратен в Кишинев на лечение. За участие във войната и проявена храброст е награждаван многократно (ордени, униформа и оръжие са предадени в Плевенския музей).

След приключване на войната се установява в Плевен, където получава земя и парично възнаграждение. Създава семейство с Евгения. Раждат им се единайсет деца, оцеляват петима синове и една дъщеря.

Единият им син Христо е собственик на ресторант-кафе „Кристал” в Габрово. Другият син – Парашкев Фотев, завършва в гр. Ница, Франция, агрономство и е основател на „Винпром“ – Плевен. Третият син Йордан Фотев се пенсионира в системата на МВР и неговият син Георги Фотев е директор на Пристанище „Бургас“, където се пенсионира.

loading...

За опълченеца се казва, че е щастливец. Участва в освещаването на паметника на връх Шипка. Дълги години е знаменосец на Опълченската дружинка в Плевен.

Клуб „Краеведи” към Читалище „Наука – 1927“ в село Брестовец проучиха потомците на Георги Фотев в Плевен и ги срещнаха с родствениците им в село Брестовец на летния празник на селото преди 5 години.

Признателните жители на селото направиха паметник на опълченеца. Две поетеси – Ваня Динева и Димитрина Георгиева, написаха стихове за него.

Автор: Мариана ХИЦОВСКА

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!