Тутевата къща – паметник от епохата на Априлското въстание

Тутевата къща е друг величав паметник от епохата на Априлското въстание. По време на бунта Панагюрище е било опожарено до основи.

Тутевата къща, в която е обявено Априлското въстание, обаче оцелява.

В Тутевата къща на 20 април 1876 г. се обявява Априлското въстание. Иван Тутев е бил заможен панагюрски гражданин и участник в революционното дело. Неговата къща е последната квартира на Бенковски в Панагюрище. След пристигането на куриера с вестта, че Копривщица е въстанала, ръководителите, начело с Бенковски и Волов, решават да вдигнат Априлското въстание.

Ентусиазираният Волов дава два изстрела със своята пушка. От тази къща, облечени във въстанически униформи и въоръжени с възгласи за бунт срещу турската тирания, излизат четиримата апостоли Бенковски, Волов, Захари Стоянов и Икономов. Къщата, оцеляла след бурните събития и до днес, е непокътната, такава, каквато е била по време на Априлското въстание през 1876 г. Сега е превърната в музей.

Домът на Иван Тутев е превърнат в музей. Отворена за посетители е гостната стая, където е писано възванието към българския народ и са заседавали апостолите на въстанието. Тук се пази и знамето, с което е възвестено началото на Априлската епопея.

loading...

Гостите на града не подминават и родната къща на Райна Попгеоргиева, превърната в музей. Райна Княгиня е била едва 20-годишна, когато Бенковски й предлага да ушие знамето на въстаниците. Младата жена извезала със сърма лъвчето и девиза „Свобода или смърт!“.

В двора на къщата е паметникът на знаменоската и гробът на баща й – отец Георги Футеков, жестоко убит от турците. В центъра на Панагюрище, на малко площадче, кръстено на нея, е издигнат още един паметник на Райна Попгеоргиева – в чест на 150 г. от рождението на героинята и 130 г. от Априлското въстание.

Източник: museumpan.comdesant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!