Турската крепост „Меджиди Табия“ край Силистра

На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г.

Уникалното при нея са високите стени и подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другият край на града.

Турският форт „Абдул Меджиди“ (Меджиди Табия), намиращ се южно от Силистра, е най-запазеният от фортификационната турска система, изиграла важна роля в руско-турските воини от 1853 – 1856 и 1877 – 1878 г.

Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на известния немски военен инженер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837 г. Във връзка с това той пише:

„Въпреки, че местността е неблагоприятна във фортификационно отношение, стратегическото значение на Силистра е толкова по-важно… Силистра може да се превърне в добро укрепление, когато се създадат четири самостоятелни укрепления…“ – и наистина Меджиди Табия представлява част от укрепения четириъгълник Силистра – Русе – Шумен – Варна. (Тя е една от седемте крепости-фортове, разположени в полукръг около централната турска крепост отбранявали Силистра по време на Кримската война).

loading...

Крепостта е градена през периода 1841 – 1853 г. Строена е от принудително събрани 300 българи – майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадат тайната на крепостта. Със същата цел в Цариград е бил обесен комендантът на строежа Али паша, повикан там „за да получи своята награда“.

Меджиди табия е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България.

Източник: silistra.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.