Третата битка на връх Шипка започва на 17 септември 1877 година!

На 17 септември 1877 г. по нов стил е началото на Третата битка на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война.

Командваната от Сюлейман паша Централна армия на Османската империя предприема последен опит да превземе прохода, отбраняван от силите на Шипченския отряд.

Атаката започва сутринта около 3 часа. На първа линия са три групи доброволци, наречени „табурите на обречените“. Най-ожесточен е боят за Орлово гнездо. Тук загиват 75 процента от защитниците и към 5 часа върхът е превзет от турците. Руските сили обаче отбиват три атаки срещу връх Свети Никола.

После от 10 до 12 часа започва контраатака на 56-и Житомирски пехотен полк, който в ожесточен ръкопашен бой възстановява руския контрол върху Орлово гнездо. Едновременно са отбити три турски атаки срещу западния вр. Кючук Йешилтепе. Към 14 часа боят затихва.

Още на следващия ден и двете страни преминават към стратегическа отбрана, известна като „Стоенето на Шипка”, продължило от 18 септември до 9 януари 1878 г. От страна на руснаците там са разположени сибирски полкове, чиито войници издържат на студ.

loading...

Характерен е с артилерийски двубои и пушечен обстрел. Поради заетите командни позиции от турците личният състав на руския Шипченски отряд се движи предимно нощем.

По-сериозен опит за овладяване от османците на връх Свети Никола е направен на 11 ноември (нов стил), но е незабавно отбит. Руските позиции са разширени и укрепени със землянки, блиндажи и други землени съоръжения.

Ежедневният доклад на генерал-лейтенант Фьодор Радецки до Главната квартира на Действащата руска армия „На Шипка всичко е спокойно“ става крилата фраза.

Така през зимата под връх Шипка е прикована 40 000 турска армия, която помага на руските войски в битката им с врага по другите фронтове.

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.